Nyitott garázs, fedett kocsibeálló piaci körkép

Kocsibeálló polikarbonát tetőpanellel, alumínium szerkezettel

 

Milyen az ideális kocsibeálló?

Kocsibeállót fából, fémből, zsindelyes, cserép vagy polikarbonát tetővel tudunk építeni egyedileg vagy készen vásárolva. A mai alapanyagárak és a szakemberek rendelkezésre állása ismeretében érdemes kiszámolni, melyik megoldás a kedvező és megvalósítható számunkra.

A kocsibeállóval szemben támasztott alapkövetelmény, hogy az autót esztétikus módon védjük az időjárástól és egyéb természeti hatásoktól, mint az UV sugárzás, tűző nap, hó, jégeső, madárürülék, fáról lehulló ágak, stb. ne várja el a nyitott kocsibeállótól, hogy ugyanolyan védelmet nyújtson, mint egy zárt garázsban!

A fentieken túl sokak számára fontos szempont a gyors elérhetőség és az egyszerű, szakembert nem igénylő telepítés. Ezekben az esetekben mindenképpen érdemes előregyártott modellt választani, amely ideális esetben mindössze néhány napos szállítás és néhány óra szerelés alatt felállítható.

A szép kertet ápolók és a ház esztétikáját is szem előtt tartóak számára fontos szempont a kocsibeálló megjelenése is, ami nem rontja, hanem kiegészíti kertünket. Egy rosszul felépített vagy pl. egy kész alumínium garázs esztétikusan tönkreteheti kertünk és házunk teljes kilátását.

A mai modern anyagok ismeretében az ideális kocsibeállótól is elvárható, hogy ne kelljen minden évben festeni, polírozni, korrózióvédelemmel ellátni. Éppen ezért érdemes olyan kocsibeállót választani, amely alumínium vázból készül, így nincs kitéve a korróziónak, ugyanakkor felületkezelésének köszönhetően esztétikus és strapabíró is egyben.

 

Mit is kell átgondolni vásárlás és telepítés előtt?

Nyitott garázs alumínium szerkezettel, polikarbonát tetőpanellel

A fedett kocsibeálló egy olyan fedett parkolószerkezet, amely falak vagy teljesen zárt szerkezet nélkül nyújt menedéket a járművek számára. Jellemzően oszlopokkal vagy oszlopokkal megtámasztott tetőből áll, és legalább egy vagy több oldalról nyitott, lehetővé téve a járművek könnyű hozzáférését és kiszállását.

A fedett kocsibeállók népszerű alternatívája a teljesen zárt garázsoknak, mivel általában olcsóbb az építésük, jobb szellőzést és természetes fényt biztosítanak. Emellett könnyű hozzáférést biztosítanak a járműhöz anélkül, hogy ki kellene nyitni és bezárni a garázsajtót. Jól alkalmazhatók melegebb éghajlaton is, ahol fontos az eső és a nap elleni védelem, de a hideg időjárástól való védelem kevésbé számít.

A fedett kocsibeállók különféle anyagokból készülhetnek, beleértve a fát, acélt, alumíniumot vagy ezek kombinációját. A tető lehet lapos vagy lejtős, az éghajlattól és a tulajdonos esztétikai preferenciáitól függően. A fedett kocsibeállók további funkciókat is tartalmazhatnak, például világítást, elektromos aljzatokat vagy tárolóhelyet a szerszámok és autós, kerti felszerelések számára.

Nyitott kocsibeálló tervezésekor fontos figyelembe venni a kocsibeálló méretét, a parkoló járművek típusát és a kocsibeálló elhelyezkedését az ingatlanon. Az építési szabályzatokat és előírásokat is figyelembe kell venni, mivel ezek területenként változnak.

 

Mennyibe kerül?

A parkoló árak mérettől, típustól, anyagtól és szakmai igényektől függően igen eltérőek. A kész kocsibeállók estéjén a legkönnyebb felmérni a piacot, így a számunkra megfelelő méret meghatározása után mindenképpen érdemes körülnézni a piacon. Általánosságban elmondható, hogy jelenleg (2023-ban) a jó ár/érték arányú kocsibeállók 600 000 és 1 000 000 forint között mozognak. Előnyük, hogy a szerelést magunk is elvégezhetjük, így nem kell szakemberre várni, és a munkaerőköltségen is spórolhatunk.

Látható, hogy a nyitott kocsibeálló belépési költsége jóval alacsonyabb, mint egy garázsé. Ráadásul nincs szükség tervezésre és engedélyezésre, elég a megfelelő hely és modell kiválasztása.

 

Többféle alumínium és polikarbonát kombinációjú modell is kapható a piacon, amelyek közül nem a legolcsóbbat, hanem inkább a jó ár/érték arányú típust érdemes választani. Ez utóbbit a gyártó szabályozhatja, valamint ha egy adott modell több éve a piacon van. A kocsibeálló árak függenek az alumínium szerkezet kidolgozottságától, minőségétől és anyagvastagságától, továbbá a polikarbonát tetőpanelek minőségétől, vastagságától és kialakításától és a mérettől.

Megbízható gyártó minőségi terméke alap méretben (kb. 3×5 m) kb. 500 000-től 600 000 Ft-ig kezdődik, 1,3 millió körüli kiadás pedig már kb. 10 méteres szélesség is lehetséges. A legtöbb gyártó jellemzően csak a 3 m mély teraszfedéseket gyárt, míg a Palram cég termékei között megtalálhatjátok  a 3,6 m széles változatot is, amivel szélesebb kocsik számára is megfelelő helyet lehet biztosítani. A dupla Arizona kocsibeállóval pedig 6 m széles fedett parkolót lehet kialakítani az udvaron.

 

Nézd meg a termék az egyik legnépszerűbb ház mellé szerelhető autóbeálló adatlapját: Feria autóbeálló.

 

Nézzétek meg a kis videót, hogy milyen egyszerű összeszerelni és felállítani > !

 

Vissza a Kocsibeálló piaci körkép oldalról a Kocsibeálló főoldalunkra >

Vissza az Autóbeálló piaci körkép oldalról a főoldalunkra >

Webáruház készítés