Lampone otthon, lakásdekoráció és kert blog

Házi bodzaszörp - Lampone Blog

2020.05.06 02:18
Lampone
Házi bodzaszörp - Lampone Blog

Szoktatok házi bodzaszörpöt készíteni?

Házi bodzaszörpHázi Bodzaszörp, ahogy mi szeretjük.

Mi is szoktunk készíteni minden évben, csak hamarabb el szokott fogyni, mint ahogy jön a következő szezon. Ezért idén már kétszer annyi üveggel fogunk készíteni, hogy legyen mindig, amikor megkívánjuk. Jó ötlet egy részét szép, csatos üvegekbe rakni, házi címkével ellátni és ajándékozni belőle a családnak, barátoknak. Sok elkészítési módszer kering az Interneten és szájról szájra is terjed, mi leírjuk egyszerűen, ahogy mi szoktuk készíteni.

Hozzávalók

  • 30-35 db bodzavirág
  • 3 kg cukor
  • 6 db citrom
  • 3 l víz

Begyűjtés

Menjünk el valamilyen olyan területre, ahol a bodza bokrok távol esnek az utak porától és a kipufogó gázok illatától. Érdemes egy ollót, vagy kis metszőollót magunkkal vinni és egy nagy kosarat vagy egy nagyobb bevásárlótáskát. Lényeges, hogy leszedés után próbáljátok minél levegősebben tartani, amíg hazaértek. Hazaérkezés után érdemes minél hamarabb feldolgozni a leszedett virágokat. Így biztosíthatjátok, hogy a virágokból a legtöbb ítz és illat átkerülhessen a szirupba.

Előkészítés

A bodzavirágokat óvatosan rázzuk le, majd vágjuk le a vastag szárakat és zöld részeket. A cukrot oldjuk fel forró vízben, forraljuk addig, amíg a szirup átlátszó nem lesz. A megmosott citromot kifacsarjuk és felkarikázzuk.

A cukor fajtájánál érdemes megállni egy kicsit. Aki inkább csak az édesség és a szirup rész miatt teszi bele, az tehet bele klasszikus kristálycukrot is. Viszont érdemes megkóstolni a különböző barna nádcukrokat, hogy melyik ízlik és abból is lehet főzni a szirupot. Ezt úgy lehet megtenni, hogy egy kis forróvízben feloldasz egy kiskanál cukrot. Hozzácsepegtetsz néhány csepp citromlevet és feltöltöd egy kis hideg vízzel. Amelyik keverék jobban ízlik, azzal csináld meg az egész adagot. Persze lehet keverni is a cukrokat, hogy csak kisebb részben legyen benne nádcukor íze. Én ittam már olyan változatot is, amiben volt egy kis vaníliás cukor is, nagyon finom volt.

Szörp készítés

A citromot és a bodzavirágokat a cukorszirupba tesszük. Lefedve 2-3 napig hűvös helyen pihentjük, naponta megkavarjuk. Hosszabb eltarthatóság érdekében forraljuk fel 3 percig, szűrjük le, steril üvegekbe töltjük, törölközőbe csavarva 1 napig hagyjuk pihenni.

Fogyasztás

Szódavízzel vagy szénsavmentes ásványvízzel hígítva, ízlés szerint citrommal és egy kevés jégkockával szoktuk inni. Ha van a kertben néhány tő menta, akkor abból is érdemes levágni egy-egy levelet és szétmorzsolni a házi bodza limonádéban.

Hugo nyári ital bodzasziruppal

Hugo

Másik felhasználási formája a bodzaszörpnek a "Hugo" felnőtt mediterrán nyári ital. Ebbe prosecco, szóda, bodzaszörp és menta levél dukál. Arányait tekintve a következő:

3 dl / 1 nagyobb talpas pohár Hugo készítéséhez:

  • Ízlés szerinti mennyiségben a bodzaszirupból, de elég egy fél kisujjnyi mennyiség a pohár aljára.
  • Ebben elmorzsoljuk a mentalevelet.
  • Feltöltjük 1 dl proseccoval, és
  • Ahogy a bárpultosok szokták mondani, felhúzzátok 2 dl szódával.

Fantasztikus jó nyári ital lesz belőle. Csak arra kell vigyázni, hogy nagyon itatja magát a napsütötte teraszokon. 2-3 után már nehezebb egy kicsit egyensúlyozni. 10 évvel ezelőtt a Garda tó parti hotel teraszán, már reggeli után elkezdték felszolgálni. Mi szépen fogyasztottuk is várva a délutáni menetrendszerű szélre, hogy elindulhassunk szörfözni. Addigra az egyensúlyérzék már visszatért és egy nagyon kellemes délelőttöt töltöttünk baráti körben. ... és ahogy szokták mondani viccesen, ugyanitt Online Marketing tanácsadást is kaphattok, ha piacvezető pozícióba szeretnétek kerülni a Internetes értékesítés, vevőszerzés területén.

 

Vissza a Lampone Blog oldalra a bodzaszörp recept oldalról >

Vissza a bodzaszörp recept oldalról a Lampone Webshop főoldalra >

 

Webáruház készítés