Lampone otthon, lakásdekoráció és kert blog

Terasztető, teraszfedés ötletek - 2. kiadás

2022.10.31 19:15
Lampone
Terasztető, teraszfedés ötletek - 2. kiadás

Teraszfedés ötletek

A terasz összekötő tér a ház és a kert között, nyáron a legtöbben, ha tehetik, itt töltik szabad napjaik nagy részét. De még a munka is kellemesebb egy teraszon, ahol védve vagyunk az időjárástól, de mégis egy kint van a szabad levegőn.

Az alábbiakban különböző teraszötleteket és szempontkat gyűjtöttünk össze, hogy a céljaidnak leginkább megfelelő teraszt készíthess. Nézd meg a teljes terasztető kínálatunkat. 

Fontos választási szempontok

Helyszín és tájolás

A legtöbb esetben a terasz helye adott, hiszen csak egy helyen fér el, vagy adott a kilátás, esetleg közvetlenül a nappali-konyha elé szeretnénk, vagy távolabb a nappalitól . Fontos a tájolás, a terasz elhelyezkedése állandó, és a ház elrendezése mellett a természeti adottságokat is figyelembe kell venni. Ha csak a legegyszerűbbekre gondolunk: a nap mozgása erősen befolyásolja a terasz és a ház hőmérsékletét, közérzetünket, a kilátás általában adott és nem változtatható, így nem mindegy, hogy mit látunk a házból. terasz. A szél és vihar elleni védekezés is nagyon fontos, nem mindegy, hogy a fák védik-e a házat a szél irányától és milyen fafajták.

Fontos az is, hogy a terasz frekventált helyen legyen, ha kiesik, ha nincs összekötve a nappalival, akkor kevesebbet használjuk és automatikusan ott gyűlik össze a fel nem használt szemét.

A teraszt közvetlenül a kerthez kell kötni? Aki szereti a kertészkedést, annak hasznosabb lehet ez a megoldás, de aki csak üldögélni szeretne, vagy társaságot hívni szeretne a teraszra, annak hasznosabb lehet az elválasztás. Főleg, ha a terasz magasabban van, mint a kert többi része, és szeretnénk megelőzni a baleseteket.

Terasztető, teraszfedés ötletek, megoldásokMiből legyen?

A legtartósabb és legkellemesebb megoldás persze a fa terasz, ennek az ára sajnos minden másnál drágább. A könnyű tisztíthatóság is szempont, például egy kőpadló könnyen és gyorsan tisztítható. Érdemes elgondolkodni: szeretnénk-e terasz felőli tetőt, vagy csak növényekkel borítsuk be? Utóbbi esetben rossz időben nem lehet majd kiülni, ugyanis eláznánk.

Árnyékolás

A terasz két oldalról árnyékolható: felülről és oldalról elölről. A fedés szempontjai közül talán a fényáteresztés a legalapvetőbb kérdés. Ha cseréptetőt vagy hagyományos tetőt választunk, az árnyékot ad, de a lakás többi része is lehet sötétebb. Nyáron nagyon meleg van a polikarbonát alatt, és erősen kopog rajta az eső, de szépen átengedi a fényt és árnyékot is tart.

A takarónövények, azaz a terasz elejére vagy oldalára mászó növények eltakarhatják a kilátást (ez akár cél, akár nem, gondoljunk a kerítésre vagy a szomszédokra), de nagyon kellemes hangulatot varázsol. Arról nem is beszélve, hogy a növényeknek messze a legjobb hűsítő hatása van, ami a nyári melegben különösen fontos. Ha télen szeretnénk beengedni a fényt, érdemes lombhullató kúszónövényeket választani: szőlő, vadszőlő, rózsa, trombita szőlő.

Fedett terasz ötletek

A fedett teraszok akkor a legpraktikusabbak, ha egész évben szeretnénk használni a teraszt: nyáron a nappali és esetleg a konyha bővítéseként, télen pedig csak a teraszra és a mögötte lévő kertre nézhetünk. Ősszel-nyáron, esős időben még használható, csak melegen kell öltözni. A fedett terasz építésekor elsődleges szempont a tető. Ugyanazok az anyagok használhatók, mint egy ház tetejére, de lehet szabadabb kezünk is, hiszen sokszor elég lehet egy polikarbonát terasztető is. Két péda a leggyakrabban alkalmazott terasztőről:

A klasszikus veranda

A klasszikus veranda teteje gyakran a tető meghosszabbítása, vagy ugyanabból az anyagból készül, pl. csempe, és fa kereteken áll. A magyar parasztházak hosszú, oszlopokkal alátámasztott folyosóval és tornáccal rendelkeznek, de ez is bővíthető, hogy jobban illeszkedjen a modern ember életmódjához. Lehetőség van előtető építésére is, favázas szerkezettel, cseréptetővel, ami a verandához hasonló, funkciója megegyezik a terasszal, azzal a különbséggel, hogy általában nem tér el szintben, nincs lépcső vezet. fel, de a bejárati ajtó előtt kezdődik.

A klasszikus veranda

A pergola alapvetően egy felülről fedett rész, amelyet gyakran növényekkel borítanak. Előfordulhat, hogy nincs teljesen letakarva, így a felső részét is védik a benőtt növények, de gyakran az a cél, hogy az asztal és a székek felett megfelelő árnyékolás és esővédelem legyen. Eredetileg a kerti lugasokat pergoláknak hívták, amelyek árnyékot adtak a hőségben, de idővel a fát felváltották az egyszerű, különféle fémekből készült szerkezetek.

A beépített terasz

Lehetőségünk van meglévő teraszunk beépítésére is. Ez általában akkor fordul elő, ha télen szeretnénk használni a helyiséget, de leginkább a sok üvegfelület tartja fenn azt az érzést, hogy kicsit kint vagyunk a kertben. A beépíthető teraszokról egy másik cikkünkben írtunk bővebben (Terasz beépítés), érdemes elgondolkodni, hogy kell-e ez nekünk vagy sem.

A beépített teraszok egyik fajtája a télikert, ilyenkor alaposan át kell gondolnunk, hogy hány növényünk van, amit ott szeretnénk tárolni, illetve azt is, hogy nyáron hogyan ne fűtsük fel a házat.

Filagoria

A filagória kicsit távolabb van a háztól, mint a szokásos teraszok. Ez többnyire egy félig nyitott kerti terasz, és inkább a kertben van, mint a házhoz kötve. Ha kell, elbújhatsz benne a szomszédok vagy a család mindennapjai elől, mégis kötődik a természethez és a benne lévő kerthez. Megvan a maga romantikája, de szükség esetén társaságot tud fogadni.

Nyári konyha

A modern nyári konyha népszerű megoldás. Nem a kis kamrára kell gondolni, ahol nagyanyáink főztek, hogy ne fűtsék fel a házat - bár a funkciója ugyanaz - hanem egy nyitott oldalú, fedett területre a kertben, ahol ideális esetben van víz és villany, ill. ahol a kánikulában a háziasszony a ház hűvösségének veszélyeztetése nélkül főzhet.

Egyszerű kiülő

A teraszok nyitásának legegyszerűbb módja a térkőből vagy fából készült alapozás, ahová jó időben kikerülhetnek a - gyakorlatilag esőálló - kerti bútorok, asztalok, székek. Ha a kávéházi ülőhelyekre gondolunk, ezek egyike praktikus lehet otthon vagy egy nyaralóban, ahová nyáron szoktunk járni. Ha csak időnként kell védekezni a rossz időjárás ellen, akkor a szezonális árnyalatok is megfelelőek.

Futó pergola

Speciális megoldás a lugas kialakiítás, melynek célja, hogy a kúszó növények felfussanak egy  vázra, így a burkolat egyszerűen párhuzamosan lerakott deszkák vagy lécek, az árnyékolást pedig kellő idő elteltével a növények biztosítják. Bár ez mérsékelt védelmet nyújt az eső ellen, a melegben sokkal hűvösebben tart, mint bármely más megoldás, mivel a növények lehűtik az alatta és körülötte lévő területet.

Amikor a magas terasz a megfelelő megoldás

A magas teraszt általában pince fölé, vagy meredek domboldalon lévő épületre helyezik, mivel a magas terasz megfelel az ilyen feltételeknek, de a magas terasz az ártéri lábon álló épületek számára is megoldás, ha valamire vágyunk. egyfajta szabadtéri ülőhely.

Mivel a terasz elsősorban a házhoz kapcsolódik, egy-két méterrel elválasztható a kerttől. A kerítésre mindenképpen érdemes odafigyelni, hiszen a terasz és a kert közötti meredek rész veszélyes lehet.

Ha magas teraszt választunk, ügyelnünk kell a megfelelő alapozásra, a házhoz való illeszkedésre, az alapos felületkezelésre. Mivel a terasz zord időjárásnak, napsütésnek és esőnek van kitéve, alapos kezelés szükséges, ha a terasz járófelülete fából készült.

Nézzétek meg a gyártó weboldalát is >

 

Vissza a Lampone Blog oldalra az Terasztető ötletek blog oldalról >

Vissza a Lampone fő oldalra a Terasztető ötletek blog oldalról >

 

 

Webáruház készítés