Lampone otthon, lakásdekoráció és kert blog

Terasztető, teraszfedés ötletek - 2. kiadás

2022.10.31 19:15
Lampone
Terasztető, teraszfedés ötletek - 2. kiadás

Teraszfedés ötletek

A terasz kellemes hőmérsékletben a nappalid meghosszabbítása lesz és legtöbben napsütésben vagy esőben is, itt töltik szabadidejük nagy részét. De még a munka is kellemesebb egy olyan teraszon, ahol védve vagy az időjárástól, de mégis egy kint vagy a szabad levegőn. Persze ehhez szükséged van a modern terasztető megoldások közül valamelyikre.

Az alábbiakban különböző teraszötleteket és szempontkat gyűjtöttünk össze, hogy a céljaidnak leginkább megfelelő teraszt készíthess. Nézd meg a teljes terasztető kínálatunkat. 

Terasztető, kocsibeálló és előtető megoldások

"Találja meg a legjobb kerti építményeket a Lampone Webáruház kínálatában."

 

 

 

Nézd meg a TOP 10 terasz átlakítási ötletünket a következő Blog oldalunkon.

 

A leggyakrabban keresett a terasztető, az előtető és a kocsibeálló.

 

Terasztető, teraszfedés Előtető fém polikarbonát Kocsibeálló fedett , nyitott
Terasztető Előtető Kocsibeálló

 

Sok kültéri és kerti szerkezetünk könnyen összeszerelhető készletben érkezik, előre kivágott és előfúrt darabokkal, jól illusztrált utasításokkal és szükséges szerelési anyagokkal. Az üdülőhelyekhez is illő terasztetők, kocsibeállók és kerti bútorok széles választékát kínáljuk, hogy segítsenek tökéletesíteni gyönyörű kertjét.

 

Fontos választási szempontok

Helyszín és tájolás

A legtöbb esetben a terasz helye adott, hiszen csak egy helyen fér el, vagy adott a kilátás, esetleg közvetlenül a nappali-konyha elé szeretnénk, vagy távolabb a nappalitól . Fontos a tájolás, a terasz elhelyezkedése állandó, és a ház elrendezése mellett a természeti adottságokat is figyelembe kell venni. Ha csak a legegyszerűbbekre gondolunk: a nap mozgása erősen befolyásolja a terasz és a ház hőmérsékletét, közérzetünket, a kilátás általában adott és nem változtatható, így nem mindegy, hogy mit látunk a házból. terasz. A szél és vihar elleni védekezés is nagyon fontos, nem mindegy, hogy a fák védik-e a házat a szél irányától és milyen fafajták.

 

"Fontos az is, hogy a terasz frekventált helyen legyen, ha kiesik, ha nincs összekötve a nappalival, akkor kevesebbet használjuk és automatikusan ott gyűlik össze a fel nem használt szemét."

 

 

A teraszt közvetlenül a kerthez kell kötni? Aki szereti a kertészkedést, annak hasznosabb lehet ez a megoldás, de aki csak üldögélni szeretne, vagy társaságot hívni szeretne a teraszra, annak hasznosabb lehet az elválasztás. Főleg, ha a terasz magasabban van, mint a kert többi része, és szeretnénk megelőzni a baleseteket.

Terasztető ötletek, teraszfedés megoldásokMiből legyen?

A legtartósabb és legkellemesebb megoldás persze a fa terasz, ennek az ára sajnos minden másnál drágább. A könnyű tisztíthatóság is szempont, például egy kőpadló könnyen és gyorsan tisztítható. Érdemes elgondolkodni: szeretnénk-e terasz felőli tetőt, vagy csak növényekkel borítsuk be? Utóbbi esetben rossz időben nem lehet majd kiülni, ugyanis eláznánk.

Árnyékolás

A terasz két oldalról árnyékolható: felülről és oldalról elölről. A fedés szempontjai közül talán a fényáteresztés a legalapvetőbb kérdés. Ha cseréptetőt vagy hagyományos tetőt választunk, az árnyékot ad, de a lakás többi része is lehet sötétebb. Nyáron nagyon meleg van a polikarbonát alatt, és erősen kopog rajta az eső, de szépen átengedi a fényt és árnyékot is tart.

A takarónövények, azaz a terasz elejére vagy oldalára mászó növények eltakarhatják a kilátást (ez akár cél, akár nem, gondoljunk a kerítésre vagy a szomszédokra), de nagyon kellemes hangulatot varázsol. Arról nem is beszélve, hogy a növényeknek messze a legjobb hűsítő hatása van, ami a nyári melegben különösen fontos. Ha télen szeretnénk beengedni a fényt, érdemes lombhullató kúszónövényeket választani: szőlő, vadszőlő, rózsa, trombita szőlő.

Fedett terasz ötletek

A fedett teraszok akkor a legpraktikusabbak, ha egész évben szeretnénk használni a teraszt: nyáron a nappali és esetleg a konyha bővítéseként, télen pedig csak a teraszra és a mögötte lévő kertre nézhetünk. Ősszel-nyáron, esős időben még használható, csak melegen kell öltözni.

 

"A fedett terasz építésekor elsődleges szempont a tető. Ugyanazok az anyagok használhatók, mint egy ház tetejére, de lehet könnydebb választásunk is, hiszen sokszor elég lehet egy polikarbonát terasztető is."

 

 

Két péda a leggyakrabban alkalmazott terasztőről:

A klasszikus veranda

A klasszikus veranda teteje gyakran a tető meghosszabbítása, vagy ugyanabból az anyagból készül, pl. csempe, és fa kereteken áll. A magyar parasztházak hosszú, oszlopokkal alátámasztott folyosóval és tornáccal rendelkeznek, de ez is bővíthető, hogy jobban illeszkedjen a modern ember életmódjához. Lehetőség van előtető építésére is, favázas szerkezettel, cseréptetővel, ami a verandához hasonló, funkciója megegyezik a terasszal, azzal a különbséggel, hogy általában nem tér el szintben, nincs lépcső vezet. fel, de a bejárati ajtó előtt kezdődik.

A klasszikus veranda

A pergola alapvetően egy felülről fedett rész, amelyet gyakran növényekkel borítanak. Előfordulhat, hogy nincs teljesen letakarva, így a felső részét is védik a benőtt növények, de gyakran az a cél, hogy az asztal és a székek felett megfelelő árnyékolás és esővédelem legyen. Eredetileg a kerti lugasokat pergoláknak hívták, amelyek árnyékot adtak a hőségben, de idővel a fát felváltották az egyszerű, különféle fémekből készült szerkezetek.

Terasztető, teraszfedés ötletek, megoldások

A beépített terasz

Lehetőségünk van meglévő teraszunk beépítésére is. Ez általában akkor fordul elő, ha télen szeretnénk használni a helyiséget, de leginkább a sok üvegfelület tartja fenn azt az érzést, hogy kicsit kint vagyunk a kertben. A beépíthető teraszokról egy másik cikkünkben írtunk bővebben (Terasz beépítés), érdemes elgondolkodni, hogy kell-e ez nekünk vagy sem.

A beépített teraszok egyik fajtája a télikert, ilyenkor alaposan át kell gondolnunk, hogy hány növényünk van, amit ott szeretnénk tárolni, illetve azt is, hogy nyáron hogyan ne fűtsük fel a házat.

Filagoria

A filagória kicsit távolabb van a háztól, mint a szokásos teraszok. Ez többnyire egy félig nyitott kerti terasz, és inkább a kertben van, mint a házhoz kötve. Ha kell, elbújhatsz benne a szomszédok vagy a család mindennapjai elől, mégis kötődik a természethez és a benne lévő kerthez. Megvan a maga romantikája, de szükség esetén társaságot tud fogadni.

Nyári konyha

A modern nyári konyha népszerű megoldás. Nem a kis kamrára kell gondolni, ahol nagyanyáink főztek, hogy ne fűtsék fel a házat - bár a funkciója ugyanaz - hanem egy nyitott oldalú, fedett területre a kertben, ahol ideális esetben van víz és villany, ill. ahol a kánikulában a háziasszony a ház hűvösségének veszélyeztetése nélkül főzhet.

Egyszerű kiülő

A teraszok nyitásának legegyszerűbb módja a térkőből vagy fából készült alapozás, ahová jó időben kikerülhetnek a - gyakorlatilag esőálló - kerti bútorok, asztalok, székek. Ha a kávéházi ülőhelyekre gondolunk, ezek egyike praktikus lehet otthon vagy egy nyaralóban, ahová nyáron szoktunk járni. Ha csak időnként kell védekezni a rossz időjárás ellen, akkor a szezonális árnyalatok is megfelelőek.

Futó pergola

"Speciális megoldás a lugas kialakiítás, melynek célja, hogy a kúszó növények felfussanak egy  vázra, így a burkolat egyszerűen párhuzamosan lerakott deszkák vagy lécek, az árnyékolást pedig kellő idő elteltével a növények biztosítják."

 

 

Bár ez mérsékelt védelmet nyújt az eső ellen, a melegben sokkal hűvösebben tart, mint bármely más megoldás, mivel a növények lehűtik az alatta és körülötte lévő területet.

Amikor a magas terasz a megfelelő megoldás

A magas teraszt általában pince fölé, vagy meredek domboldalon lévő épületre helyezik, mivel a magas terasz megfelel az ilyen feltételeknek, de a magas terasz az ártéri lábon álló épületek számára is megoldás, ha valamire vágyunk. egyfajta szabadtéri ülőhely.

Mivel a terasz elsősorban a házhoz kapcsolódik, egy-két méterrel elválasztható a kerttől. A kerítésre mindenképpen érdemes odafigyelni, hiszen a terasz és a kert közötti meredek rész veszélyes lehet.

Ha magas teraszt választunk, ügyelnünk kell a megfelelő alapozásra, a házhoz való illeszkedésre, az alapos felületkezelésre. Mivel a terasz zord időjárásnak, napsütésnek és esőnek van kitéve, alapos kezelés szükséges, ha a terasz járófelülete fából készült.

 

Tavaszi terasz átalakítási ötletek

A tavasz remek alkalom arra, hogy felfrissítsd és megújítsd a külterületed, ha pedig van teraszod vagy erkélyed, rengeteg lehetőséged van, hogy feldobd az új szezonra. Íme néhány tavaszi teraszfelújítási ötlet, amelyek inspirálhatnak.

Helyezz el pár növényt

Semmi sem érezeteti a tavaszt jobban, mint a friss zöld növények és virágok. Néhány cserepes növény, függő kosarak vagy függőleges kert kialakítása a teraszon azonnal életre keltheti azt. Választhatsz könnyen gondozható növényeket, például pozsgás növényeket, gyógynövényeket, vagy kevés karbantartást igénylő virágos növényeket, például petúniát vagy begóniát.

Frissítsd fel kerti bútoraidat

Ha a teraszbútor elhasználódottnak vagy elavultnak tűnik, fontolja meg a frissítést az új szezonra. Keressen olyan darabokat, amelyek kényelmesek, tartósak és könnyen karbantarthatók. A fémből, fonott vagy műanyagból készült kültéri bútorok tökéletesek a tavaszi időjáráshoz.

Hoz létre egy hangulatos kuckót

A tavaszi idő még mindig kissé hűvös lehet, főleg esténként. Hozzon létre egy hangulatos zugot teraszán kényelmes ülőalkalmatosságok, dísztakaró és külső világítás hozzáadásával. Hozzáadhat egy kis tűzhelyet vagy asztali melegítőt is, hogy melegen tartsa magát a hűvösebb éjszakákon.

Hozz be néhány élénk színt

 

"A tavasz a megújulás és a színek időszaka, ezért ne félj néhány élénk árnyalattal feldobni teraszodat. Választhatsz színes párnákat, díszpárnákat vagy kültéri szőnyegeket, vagy kirakhatsz néhány színes kiegészítőt, például lámpást vagy vázát."

 

 

Tegyél ki egy két dísztárgyat

Ha művészettel díszíti teraszát, akkor hívogatóbb és személyre szabottabb teret hozhat létre. Felakaszthat egy nagy vásznat vagy bekeretezett nyomatot a falra, vagy hozzáadhat egy kisebb műalkotást egy asztalhoz vagy polchoz. Keressen olyan darabokat, amelyek időjárásállóak, vagy eső esetén könnyen beltérre mozgathatók.

Szerelj fel a kültéri függönyöket

Ha privátabb és meghittebb teret szeretnél kialakítani teraszodon, fontold meg kültéri függöny felszerelését. Különféle szövetek és színek közül választhatsz a kívánt megjelenés kialakításához, és hangulatától vagy időjárásától függően könnyen nyitható vagy zárható.

Vízi világ kialakítása

Az olyan vízi elemek, mint a szökőkutak vagy a kis tavak, pihentető és megnyugtató elemet adhatnak teraszodnak. Segíthetnek elnyomni az utca vagy a szomszédok zaját is. Ügyel arra, hogy a terasz méretének és elrendezésének megfelelő vízfelületet válasszál.

Alakíts ki valamilyen terasz árnyékolást

"A tavaszi időjárás is sok napsütést hozhat, ezért gondoskodj árnyékolási lehetőségről a teraszon. Érdemes meggondolni egy kellemes tearszetető megoldást, hogy esőben, napsültésben egyaránt nyoóugodtan kint tölthesd az időd nagy részét."

 

 

Felszerelhetsz lehúzható napellenzőt, árnyékot adó napvitorlát vagy nagy napernyőt, hogy megvédd magatokat és bútoraitokat a napsugaraktól.

Alakíts ki egy kinti étkezőt

Ha szeretsz szórakozni, fontold meg egy külön étkező kialakítását a teraszodon. Választhatsz olyan asztalt és széket, amely illeszkedik a terasz és ház stílusához és kiegészítheted a szabadtéri edényekkel és dekorációval. Kialakíthatsz egy grillező sarkot vagy hordozható bárt is, hogy még könnyebbé tedd a vendégek fogadását.

Ne felejtsd el a részleteket

Végül ne felejts el odafigyelni az apró részletekre, amelyek nagy változást hozhatnak. Rakj ki néhány szabadtéri használatra alkalmas étkészletet, világítást vagy dekorációs tárgyakat, például szobrokat vagy szélharangot. Ezekkel az apró részletekkel összefüggő és hívogató teret teremthetsz teraszodon.

Egy tavaszi teraszfelújítás nagyszerű módja annak, hogy üdvözöljük a melegebb időt, és a lehető legtöbbet hozzuk ki a kültéri terünkből. Ezekkel az ötletekkel átalakíthatod a teraszodat egy pihentető és stílusos menedékké, ahol nagyon szeretni fogsz időt tölteni.

 

További terasztető képek

 

Nézzétek meg a gyártó weboldalát is >

 

Vissza a Lampone Blog oldalra az Terasztető ötletek blog oldalról >

Vissza a Lampone fő oldalra a Terasztető ötletek blog oldalról >

Webáruház készítés